Hva er Cyber City?
Cyber City er et miljø hvor oppstartsbedrifter kan vokse og hvor etablerte miljøer kan være del av et innovativt miljø tett på kompetansen på universitet og fagskole , representert ved NTNU i Gjøvik og Fagskolen Innlandet.
VÅR VISJONCyber City er Norges mest komplette miljø innen cybersikkerhet, som samler verdensledende forskning, utdanning og arbeidsliv.
Pilotprosjekt
Gjøvik kommune, NTNU og Industribygg AS har etablert pilotprosjektet Cyber City. Prosjektet skal utvikle et konsept som tilrettelegger for faglige og sosiale møteplasser som bidrar til å fremme innovasjon gjennom formelle og uformelle treffpunkt mellom fagmiljø, studenter og næringsliv. Konseptet skal gjennom fysisk utforming og fasiliteter legge til rette for samhandling på tvers av miljøer. Pilotprosjektet skal berede grunnen for at etablering av et cyberbygg på eller ved campus Gjøvik.
Mål for satsingen
Cyber City ønsker å bidra til å løse et stort samfunnsproblem, nemlig trusler mot vår digitale sikkerhet. Det er et stort behov for nye løsninger for å beskytte barn, unge, innbyggere, bedrifter og det offentlige mot cyberangrep. Cyber City vil bidra til dette, og samtidig styrke Gjøvik og Innlandets posisjon innen cyber og sikkerhet og bidra til økt innovasjon og innovasjonskultur i Innlandet. Vi vil ta en nasjonal posisjon innen cybersikkerhet, gjennom økt synlighet og å utvikle samhandlingsarenaer som samler forskere, studenter og arbeidsliv innen IKT/informasjonssikkerhet. På sikt skal flere bedrifter innen cyber etablere seg i regionen, og flere studentbedrifter og forskningsresultater bli til bedriftsetableringer og vekst i regionen.
Norges mest komplette miljø innen cybersikkerhetCyber City samler forskning, utdanning og arbeidsliv for å bygge verdensledende kompetanse og tjenester. Gjøvik er vertskap for Norges største fagmiljø innen forskning og utdanning i cybersikkerhet ved NTNU. I tillegg er det andre store aktører innen cyber som allerede er, eller skal etableres på Gjøvik, med Norsis, Vaager Innovasjon, Fagskolen Innlandet, Økokrim og Nav. Dette gir grunnlag for innovasjon, verdiskaping og økt nasjonal oppmerksomhet. Miljøet har allerede ført til flere nyetablerte selskaper som får nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. I dette ligger et stort potensial for å ta en posisjon innen cybersikkerhet som kan styrke evnen til å utvikle og beholde flere nye selskaper, og for å tiltrekke etablerte bedrifter og statlige arbeidsplasser innen fagfeltet.
Fremtidens behovCybersikkerhet er en bransje i sterk vekst, og tilgang på nok kompetanse og innovasjon vil bli en avgjørende faktor for den videre utviklingen. Det er behov for 15.000 nye cybersikkerhetseksperter innen 2030, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Norge trenger både økt cybersikkerhetskompetanse og et miljø som samler kompetansen og samarbeider om innovasjon innen cybersikkerhet. Innlandet har et sterkt fagmiljø innen cybersikkerhet som blant annet har ført til etablering av Norwegian Cybersecurity Cluster. I forbindelse med etableringen av klynga ble det foretatt en grundig kartlegging. Den viste at selskaper utenfor Innlandet ønsker en sterkere tilstedeværelse og interaksjon med både studiesteder og selskaper innenfor cybernæringen i vår region. De etablerte konsulentmiljøene er i stor grad Oslo-baserte, og kompetansen trekkes fortsatt dit, men flere har også avdelinger i Innlandet som er i god utvikling. Som katalysator for vekst innenfor kompetansekrevende næring i Innlandet anses derfor potensialet innenfor cybersikkerhet som stort.
Les mer om vårt økosystem